Nuo to laiko, kai XVII-XVIII amžiuje bulvės pasiekė Lietuvą, ši daržovė neužleidžia kitoms daržovėms populiariausios daržovės pozicijos. Bulves verdame, kepame, troškiname, be bulvių nebūtų cepelinų ir bulvinių blynų. Neturėdami bulvių neturėtume bulvių traškučių ir gardžių skrudintų bulvyčių, kurios taip tinka prie žuvies ir mėsos. Jei mėgstate bulves ir norėtumėte išmėginti kokį nors naują receptą, siūlome jums net keturis unikalius patiekalų su bulvėmis receptus. Išbandykite juos, o prireikus patobulinkite pagal savo individualų skonį.
Traškus bulvių tortas
Reikalingi ingredientai: 1,2 kilogramo bulvių, 50 gramų sviesto, kiaulienos odelės. Pasiruoškite apvalią gilią pyragams kepti skirtą kepimo formą. Nuskuskite bulves, jas nuplaukite ir supjaustykite itin plonais griežinėliais. Kepimo formą ištepkite sviestu, tuomet dėkite bulvių sluoksnį ir apšlakstykite jį tirpintu sviestu. Tada galite sudėti likusias bulves, vis pašlakstydami jas sviestu. Ant torto viršaus išdėliokite mažais gabalėliais supjaustytas kiaulienos odeles. Dėkite jas odele į viršų, kad tirpstantys riebalai išsiskirstytų ant bulvių. Bulvių tortą kepkite iki 200° C įkaitintoje orkaitėje. Kepkite apie valandą, kol bulvės gražiai pagels ir torto paviršius pasidarys traškus.
Jums reikės šių ingredientų: 500 gramų kiaulienos faršo, 5 didelių bulvių, morkos, svogūno, mėgstamų prieskonių, 200 gramų grietinėlės, 1 šaukšto bulvių krakmolo, 150 gramų fermentinio sūrio, šiek tiek aliejaus. Keptuvėje apkepinkite faršą ir smulkiai pjaustytą svogūną bei sutarkuotas arba smulkiai supjaustytas morkas. Faršą paskaninkite savo mėgstamais prieskoniais. Nuskustas ir nuplautas bulves supjaustykite plonais griežinėliais. Kepimo skardą ištepkite aliejumi. Į skardos apačią klokite pusę supjaustytų bulvių. Bulves uždenkite visu faršo ir daržovių mišiniu. Tuomet viršų išklokite likusiomis bulvėmis. Dubenyje išmaišykite grietinėlę su krakmolu ir šį mišinį paskleiskite ant bulvių. Kepkite apkepą apie 30 minučių iki 180° C įkaitintoje orkaitėje. Tada ištraukite apkepą ir apibarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu. Grąžinkite apkepą į orkaitę ir kepkite, kol sūris išsilydys.
Bulvių košė su dūmo prieskoniu
Ingredientai, kurių reikės: 1,5 kilogramo bulvių, 200 mililitrų pieno, 50 gramų sviesto, dūmų skonio druskos. Išvirkite bulves su lupena. Paprastai tai trunka 20-25 minutes, nes būtent tiek laiko verdamos bulvės yra tinkamos trynimui. Atvėsinkite bulves ir nulupkite jas. Į gilų puodą įpilkite pieną, sudėkite sviestą ir įberkite dūmų skonio druskos. Užvirinkite pieną ir leiskite sviestui ištirpti. Vis pamaišykite. Išjunkite viryklę ir sudėkite į pieną bulves. Gerai pertrinkite bulves. Jei reikia, papildomai gardinkite dūmų skonio druska.
Citrininės bulvės
Reikės šių ingredientų: 2,5 kilogramo bulvių, 2 citrinų, alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų. Nuskuskite bulves, nuplaukite jas ir supjaustykite 3 cm gabalėliais. Susmulkintas bulves virkite sūriame vandenyje apie 10 minučių. Tuomet bulves nusausinkite. Nulupkite citrinas ir jas sutrinkite, žieveles susmulkinkite. Virtas bulves apdėkite citrinų tyre bei žievelių gabalėliais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, apibarstykite druska ir pipirais. Kepkite bulves iki 180° C įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių, kol šiek tiek paskrus. Šį receptą galima tobulinti pridedant tarkuoto fermentinio sūrio, pomidorų, špinatų.